Tiengemeten winterse wandelexcursie
Geplande datum: ntb
Periode: november t/m begin maart, naast de geplande datum kunnen wij ook voor u, uw familie, vereniging of bedrijf de excursie op maat aanbieden.

In het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten. Deze zandplaat werd in 1668 ingepolderd voor akkerbouw en telde maximaal 180 inwoners wat na de jaren vijftig snel af nam. In de jaren negentig werd besloten dat het eiland niet als recreatiepark, vliegveld, dumpplaats voor afval of zelfs voor een Kerncentrale te gebruiken maar als nieuw natuurgebied. In 1994 werd het overgedragen aan Natuurmonumenten en de boeren uitgekocht die elders hun boerenbedrijf konden voortzetten aan het vaste land en pas in mei 2007 vertrok de laatste boer. Tiengemeten werd daarmee het grootste natuurontwikkelingsgebied van Nederland.

We verzamelen om 09.30 bij de parkeerplaats aan de Nieuwendijk. Wanneer de groep compleet is lopen we naar de veerpont om naar Tiengemeten over te steken. Let op bij de aankomst want hier maak je soms ook kans om al een IJsvogel te zien en op het “Vuile gat” zwemmen soms ook Brilduikers, Middelste- en Grote Zaagbekken en zelfs Nonnetjes.

Wanneer we het eiland oplopen begint de rondwandeling. We lopen in zuidelijke richting langs de waterpartijen. Hier scannen met de telescoop de watervogels af. Grauwe-, Kol- en Brandganzen zijn hier steevast aanwezig en soms ook enkele Toendrarietganzen. Op het water vinden we ook Smienten, Berg-, Krak-, Wilde-, Tafel-, Kuifeenden en Pijlstaarten. Tussen de begroeiing schuilen de kleinere Wintertalingen. Blauwe Reigers en Grote- en Kleine Zilverreigers zoeken in het ondiepe water naar visjes en amfibieën. Het gebeurt soms dat een grote groep Aalscholvers hier ook aan het vissen zijn en de vissen voor zich uit drijven waar de reigers handig gebruik van maken.

In de rietvelden maak je kans om Baardmannetjes te zien en hoor je ook regelmatig de zang van Cetti’s Zangers en de roep van Waterrallen. Op de vochtigere grasvelden heb je kans om Waterpiepers te vinden die hier overwinteren en soms zelf een Klapekster.

Bij de wilgen zie je sporen van Bevers. Houd de lucht in de gaten want roofvogels zoals Blauwe en Bruine Kiekendief, Slechtvalk, Smelleken, Havik en Zeearenden worden aangetrokken door de vele watervogels. De laatste broeden sinds kort ook op het eiland op het zuidwestelijke deel.

We slaan af in oostelijke richting richting Herberg Tiengemeten voor de lunch. Hierna vervolgen we de wandeling over het oostelijke deel van het eiland en eindigen we bij het bezoekerscentrum. Hier kunnen we nog even bijkomen en informatie over de historie van het eiland bekijken voor we weer oversteken met de veerboot.

Tijd: verzamelen 09.30 en eindigen 16:30
Locatie: Tiengemeten
Navigatie: Nieuwendijk 1b, 3284 KR Zuid-Beijerland
Gids: Arjan Dwarshuis
Transport: wandelen
Minimaal aantal deelnemers: 5
Prijs: 125,- euro p/p (kinderen <16 jr gratis maar onder begeleiding), lunch inbegrepen!

Boek hier uw excursie
Indien voor u deze datum niet mogelijk is dan kunnen wij voor u, uw familie, vrienden of collega's een op maat gemaakte excursie aanbieden.
Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.