Strandwandeling zuidpier IJmuiden
Datum: ntb
Periode: november t/m begin maart
Naast de geplande datum kunnen wij ook voor u, uw familie, vereniging of bedrijf de excursie op maat aanbieden.
Geïnteresseerd in deze workshop maar komt de datum je niet uit? Stuur ons een bericht en zodra we een groep hebben plannen we een datum waarop iedereen kan.

Noordpier IJmuiden tijdens een westerstorm met golven brekend op de vuurtoren

We verzamelen aan de westkant (nabij gebouw IJmuiden Reddingsbrigade) van de parkeerplaats Kennemerstrand. Wanneer de groep compleet is lopen we over het strand naar de zuidpier.

Op het strand aan de voet van de zuidpier zijn altijd leuke vogelsoorten te vinden. Drieteenstrandlopers en Scholeksters zijn een vaste gast maar worden soms vergezeld door Bonte Strandlopers, Kanoeten, Bontbekplevieren en Zilverplevieren.

Een pier kan niet zonder meeuwen en tussen de aanwezige Zilver-, Storm-, Grote Mantel- en Kokmeeuwen zoeken we naar andere meeuwensoorten zoals Pontische-, Dwerg-, en Drieteenmeeuw of de zeldzamere Grote- en Kleine Burgemeester.

Wanneer we de pier oplopen kunnen we niet om de Steenlopers heen die hier, soms tussen de sportvissers, naar voedsel zoeken. Op de blokken speuren we tevens naar Paarse Strandlopers en Oeverpiepers die hier overwinteren.

Een wandeling over de pier is altijd een spannende onderneming, in het verleden zijn al veel dwaalgasten ontdekt, kleine zangvogels verschuilen zich tussen de blokken en je kan zomaar ineens oog in oog staan met een Rans- of Velduil hou je ogen dus goed open!

We hopen uiteraard ook diverse zeevogels te zien zoals Zeekoet, Alk, Roodkeelduiker, Jan-van-Gent, Zwarte Zee-eend en misschien hebben we geluk om een Grote Jager, Kleine Alk, Kuifaalscholver of Rosse Franjepoot tegen te komen.

Naast de vogels trekt de pier ook zeezoogdieren aan, Gewone en Grijze Zeehond proberen ook hier een visje te vangen of komen even op de betonblokken een siësta nemen. Bruinvissen zwemmen soms ook tot op een tiental meter naast de pier.

Als we de pier af zijn gelopen nemen we een kijkje in de jachthaven, tussen de vlonders zoeken Futen en Dodaarsjes naar kleine visjes en worden soms vergezeld door Roodhalsfuut, Kuifduiker of Middelste Zaagbek. Bij de opslagterreintjes scharrelen wel eens Sneeuw- of IJsgorzen naar zaden en Zwarte Roodstaarten en andere trekvogels zoeken hier in de luwte naar insecten.

Later op de ochtend wordt het al drukker op het strand en zoeken vogels de rust op het Kennemermeer. De meeuwen komen hier ook om het zout van de veren te wassen en het meer trekt ook veel eenden aan. Kuif- en Tafeleenden zijn altijd aanwezig en kleine groepjes Brilduikers verblijven hier regelmatig eventueel aangevuld met enkele Nonnetjes of zelfs een IJseend.

Wanneer de tijd en weer het toelaat lopen we naar de zuidkant waar een kleine slufter ligt, hier verblijven soms Sneeuw-, IJsgorzen of zelfs Strandleeuweriken.

We sluiten de dag af met een koffie/ thee met een gebak in een strandpaviljoen en nemen we de dag door met een checklist van de waarnemingen

Bekijk hier of de pier van IJmuiden open is. Wees goed voorbereidt en lees ons artikel over de bescherming van je spullen en jezelf. Nog niet overtuigd om mee te gaan, lees dan eens een van de excursieverslag(en)

[foto's: Kuifaalscholver, Paarse Strandloper, Drieteenmeeuw, Sneeuwgors, Steenloper, Brilduiker, Bruinvis en Roodkeelduiker]

Tijd: 08:15 verzamelen, 08:30 vertrek vanaf de parkeerplaats om c. 12:30 terug (flexibele eindtijd, kan iets uitlopen)
Locatie:
Zuidpier IJmuiden
Navigatie: Kennermerstrand 174, 1976 GA IJmuiden
Gids: Arjan Dwarshuis
Transport: Wandelen
Min aantal deelnemers: 5
Prijs : 35 euro p/p (kinderen <16 jr gratis maar onder begeleiding)

Boek hier uw excursie
Indien voor u deze datum niet mogelijk is dan kunnen wij voor u, uw familie, vrienden of collega's een op maat gemaakte excursie aanbieden.
Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.