Steltloper Spektakel Lauwersmeer en de Waddenzee
Datum: ntb
Periode: april t/m begin september, naast de geplande datum kunnen wij ook voor u, uw familie, vereniging of bedrijf de excursie op maat aanbieden.

Deze dag bezoeken we twee gebieden, een hoogwatervluchtplaats aan de Waddenzee en het Lauwersmeer, hierbij staan de duizenden steltlopers die op doortrek zijn centraal. De dagplanning is nog afhankelijk van het getij en zal met de deelnemers worden afgestemd.

Lauwersmeer
Het Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen is het gehele jaar een magneet voor watervogels en natuurliefhebbers. In het voorjaar zijn er naast de doortrek van steltlopers, eenden, ganzen ook de eerste zomervogels te bewonderen o.a. Kleine Karekieten, Rietzangers, Blauwborst en Snor. De Bruine Kiekendief jaagt weer boven het rietland en soms passeert ook een Grauwe Kiekendief.

Het gebied is in die periode ook zeer interessant voor botanist. We bezoeken de groeiplaats van parnassia en orchideen zoals vleeskleurige orchis en moeraswespenorchis.

Het gebied is bekend om z’n vele waarnemingen van buitengewoon bijzondere steltlopers zoals Grauwe Franjepoot, Breedbekstrandloper, Steltkluut, en Poelruiter. Temminck’s en Kleine Strandlopers zijn er vaak ook aanwezig evenals zomerkleed Kemphanen met hun tooien.

We gaan ze allemaal rustig vanuit de vele vogelkijkhutten en uitkijkposten met de scoop opzoeken tussen de vele Tureluurs, Grutto’s, Kleine- en Bontbekplevieren, Zwarte- en Groenpootruiters en Kluten. Naast de vele steltlopers zijn er andere watervogels in het gebied te vinden, denk aan Zomertalingen, Waterrallen, Grote Zilverreigers en met een beetje geluk zien we nog een Vis- of Zeearend.

Waddenzee
Afhankelijk van de planning / getij bezoeken we een van de hoogwatervluchtplaatsen langs de Friese Waddenkust. Dit gebied wat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat is wereldwijd bekend om de miljoenen pleisterende steltlopers.

Wanneer het tij opkomt komen de steltlopers op deze plekken rusten als hun foerageergebied onder water staat. U ziet duizenden steltlopers in zomerkleed voor u zoals Zilverplevier, Kanoet, Rosse Grutto, Bonte Strandloper en Krombekstrandloper. Ander minder gekleurde steltlopers zijn een streling voor het oog Kluut, Wulp, Scholekster en Tureluur zijn ook altijd van de partij.

Het spektakel begint pas echt wanneer de roofvogels het toneel betreden, Slechtvalken, Sperwers, Smellekens en soms zelfs Boomvalken proberen in de paniek een steltloper uit de lucht te slaan. De steltlopers vliegen dan in enorme wolken in allerlei vormen boven het wad.

Het herkennen van steltlopers op afstand is niet eenvoudig. Onze gids Joost Bouwmeester kent het gebied en de vogels goed en helpt u bij de determinatie en laat met liefde de vogels door zijn telescoop bekijken.

Regenkleding en stevige schoenen aanbevolen want we wandelen op paden in bos en rietland. Ook is het verstandig om een stoeltje mee te nemen wanneer we de tijd nemen om de steltlopers te bekijken.

Vervoer: Eigen vervoer.
Gids: Joost Bouwmeester
Datum: zaterdag 12 mei 2018
Tijd: 9:00-17:00 afhankelijk van hoog water
Verzamelplek: nader te bepalen Parkleerplaats in Lauwersmeergebied/ Waddenkust afhankelijk van de dagplanning / getij.
Consumpties: Koffie/Thee/Water/ stroopwafels bij aanvang
Lunch: inclusief in de vissershaven Lauwersoog
Prijs: 125,- p.p. volle dag
Min: 5 deelnemers.

Boek hier uw excursie

Indien voor u deze datum niet mogelijk is dan kunnen wij voor u, uw familie, vrienden of collega's een op maat gemaakte excursie aanbieden. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.