Fietsexcursie "Ontdek de Nieuwkoopse Plassen"

Datum: ntb
Periode: hele jaar
Naast de geplande datum kunnen wij ook voor u, uw familie, vereniging of bedrijf de excursie op maat aanbieden.
Geïnteresseerd in deze workshop maar komt de datum je niet uit? Stuur ons een bericht en zodra we een groep hebben plannen we een datum waarop iedereen kan.

De weidegebieden, waterplassen en laagveenmoerassen van de Nieuwkoopse Plassen met in de directe omgeving Ruygeborg en De Groene Jonker zijn het gehele jaar een Eldorado voor de natuurliefhebbers en in het bijzonder de vogel waarnemers.

In voorjaar en voorzomer laten de zingende kleine karekieten, rietzangers, rietgorzen, blauwborsten en de schuwe snorren je vol verbazing urenlang tussen het wuivende riet genieten. De vogels zingen op enkele meters afstand in de rietstengels en zijn goed te zien en te fotograferen.

In het voorjaar en vroege najaar verzamelen vele soorten steltlopers zoals Kemphanen (soms zelfs in zomerkleed), Oeverlopers, Groenpoot-, Bos- en Zwarte Ruiter, zich op de oevers en slib vlaktes in dit moerasgebied.

De Nieuwkoopse Plassen zijn de broedplaatsen van de zeldzame Purperreiger en Zwarte Stern en daarom is de kans groot dat we die in de periode juni tot juli gaan zien wanneer ze vaker op zoek moeten naar voedsel voor hun nestjongen. In de vele Kokmeeuwen broeden altijd ook een paar paartjes Zwartkopmeeuwen die je snel aan hun miauwende roep herkend.

De interessante ontstaansgeschiedenis, cultuurhistorie en de specifieke bomen en planten worden uitgebreid toegelicht door onze zeer kundige gids Joost Bouwmeester.

Het gebied is zeer geschikt om met de fiets te beleven. We stoppen bij diverse uitzichtpunten en maken wandelingen om de vogels dichter te bekijken.

Langs de routes zijn er fantastische plekken om even neer te strijken en uit te rusten. We onderbreken de fietstocht voor de lunch (exclusief) bij een picknick bankje of bij een typisch Hollands streek cafeetje.

We zijn ongeveer rond 16.00 uur terug bij het vertrekpunt. Hier nemen we de dag door onder genot van een koffie / thee en consumptie.

Belangrijk: weerbestendige kleding, waterdicht schoeisel en zonnebrandcrème.

Tijd: 08:45 verzamelen, 09:00 vertrek en om c. 16:00 terug (flexibele eindtijd, kan iets uitlopen)
Locatie: TOP Nieuwkoop
Navigatie: Noordenseweg 23a, 2421 XW Nieuwkoop
Gids: Joost Bouwmeester
Transport: Fietsen en wandelen
Min aantal deelnemers: 4
Prijs : 60 euro p/p
(ex fietshuur, kinderen <16 jr gratis maar onder begeleiding)
Prijs huurfiets: 15 € standaard 25 € elektrisch

(wanneer u een fiets wilt huren, graag vermelden bij opmerkingen in het formulier)

Boek hier uw excursie
Indien voor u deze datum niet mogelijk is dan kunnen wij voor u, uw familie, vrienden of collega's een op maat gemaakte excursie aanbieden.
Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.