Cursus Zangvogeltrek
Zaterdag 6 oktober 2018, Wassenaar

Elk najaar trekken er miljoenen zangvogels over Nederland richting hun overwinteringsgebieden in het zuiden. Dit gebeurt voornamelijk ‘s nachts maar in de ochtenden kun je zomaar nog tienduizenden vogels voorbij zien en vooral horen trekken.

Het op naam brengen van deze vinken, lijsters, piepers en gorzen is niet eenvoudig. Ze vliegen snel voorbij, lijken extreem veel op elkaar en vliegen vaak in chaotische groepen door elkaar. De truc is het herkennen van subtiele kenmerken en vooral je oren gebruiken.

Elke vogelsoort heeft zijn eigen roep en is hier eerder op te vinden en herkennen wanneer die langs vliegt. Je kan uren naar vogelroepjes luisteren maar de beste manier is om kennis en ervaring op te doen in het veld.

Met jaren ervaring en ontelbare uren in het veld, zijn onze gidsen getraind in het herkennen van vogelgeluiden en laten jou graag kennis maken met het prachtige fenomeen, de vogeltrek.

We verzamelen op de parkeerplaats tegenover hotel Duinoord aan de Wassenaarse Slag te Wassenaar. Vanuit hier lopen we naar het hoogste punt van het duingebied waar we een panorama uitkijk hebben over duingebied Berkheide.

Als we gunstige omstandigheden hebben kunnen we tienduizenden vogels langs zien trekken. Het merendeel bestaat uit Vinken, Graspiepers, Spreeuwen, Merels, Zanglijsters en Koperwieken. Tussen al deze vogels vliegen ook schaarsere vogelsoorten mee zoals Kepen, Kruisbekken, Appelvinken, Oeverpiepers en Grote Gele Kwikstaarten.

Deze massa langsvliegende vogels is al een spektakel op zich en een scala van vogelroepjes komen daarmee gepaard, als je eenmaal deze algemenere soorten herkent kun je de lat wat hoger gaan leggen.

De uitdaging voor vogelaars is het waarnemen van zeldzame vogels en tijdens het najaar maak je de grootste kans om iets leuks te vinden. Soms is het maar een zacht tikje van een Dwerggors of de musachtige roep van een Duin- of Grote Pieper wat meteen je ochtend goed maakt. Maar ook kan er zo maar een IJsgors, Strandleeuwerik, Roodkeelpieper of Ortolaan langs vliegen.

Aan het eind nemen we de waarnemingen van de ochtend door onder het genot van een warme kop koffie/ thee en appelgebak.
Mochten de omstandigheden niet ideaal zijn, dan zullen we tijdig met de deelnemers contact opnemen en de opties bespreken.

Locatie: Wassenaarse Slag
Navigatie: Wassenaarseslag 26, 2242 PJ Wassenaar
Gids: Menno van Duijn
Transport: Wandelen
Min aantal deelnemers: 5
Prijs : 35 euro p/p (kinderen <16 jr gratis maar onder begeleiding)