Goed voorbereid naar strand

Goed voorbereid naar strand

Het strand is een prachtige plek om vogels te kijken. Land en zee komen samen en waar habitat in elkaar overgaat vind je altijd een grote verscheidenheid aan leven. Je kan op een prachtige zomerdag genieten van de meeuwen en sterns die in de branding foerageren maar veelal is er meer te beleven op het strand wanneer de omstandigheden “ruwer” worden. Deze omstandigheden zijn een stuk minder prettig als je niet goed voorbereid bent en kan een aanslag zijn op je apparatuur en ook je humeur, zowel direct als indirect. Hier een paar tips om goed voorbereid te zijn.

Schoeisel
Wanneer je naar de kust gaat is het van belang om goede waterdichte hoge schoenen of een paar kwalitatieve wandellaarzen te hebben. Niets is zo vervelend als natte en vooral koude voeten doordat een golf toch iets dichterbij kwam dan je had ingeschat. Draag ook warme sokken, zeker wanneer je langer stil staat trekt de kou door je schoenen omhoog. Tip: doe een laagje aluminiumfolie onder je zool, dit isoleert weer een klein beetje extra.

Waterdichte kleding
Uiteraard is kleding ook zeer belangrijk, weersomstandigheden kunnen snel omslaan en hier moet je ook goed op voorbereid zijn, zeker in het najaar. Zorg dat je waterbestendige kleding draagt of bij je hebt. Zeker als je ook wil fotograferen en op de grond wil liggen komt er door de druk water uit het zand omhoog waardoor je binnen enkele seconden al een nat pak hebt.Een jas met een capuchon heeft het voordeel dat je je daarmee kan beschermen tegen stuifzand, regen of de koude wind.

Warme kleding
Hiermee bedoelen we niet meteen een dikke jas. Het is belangrijk om in lagen te denken, dit isoleert beter maar wanneer je het warm(er) krijgt kan je ook makkelijker een laagje uit doen. Ideale opbouw is: thermoonderkleding (shirt en broek), trui en broek, fleece of donsvest in de winter en als laatste een weerbestendige jas en eventueel overbroek.

Apparatuur
Wanneer het harder waait komen er uit de branding zout in de lucht. Zout en zand zijn de vijanden van je apparatuur. Probeer deze dan ook zo goed mogelijk te beschermen. Houd je verrekijker of camera onder je jas. Voor telescopen en telelenzen zijn er hoezen beschikbaar die ze helpen te beschermen. Verwissel ook nooit lenzen of oculairs wanneer het op strand waait want zand en zout zitten ongemerkt in je lens.

Hou je warm
De wind en vochtigheid aan het strand kunnen het in de winter de gevoelstemperatuur flink kouder doen aanvoelen. Probeer je zo goed mogelijk te kleden, een beschutte plek op te zoeken (voorbeeld achter een vuurtoren) maar neem ook een kan koffie, thee of soep mee om je even mee op te warmen. Drinken is sowieso belangrijk want door kou gaat je lichaam harder werken om je warm te houden en neemt je stofwisseling toe, daar hoort natuurlijk ook eten bij dus neem ook een lunchpakket mee.

Nazorg
Wanneer je thuis komt, verwijder eerst het zand met een zachte borstel, neem dan een vochtige doek en haal deze over je apparatuur om zo resterend zand en zout te verwijderen. Kom je vaker op het strand, leg dan een borstel achterin je auto om je kleding, schoenen, rugtas en statief mee af te borstelen.

Comments are closed.